Earthship: je ecologische voetafdruk verkleinen én een stuk goedkoper leven zonder aan comfort te moeten inleveren? Maak kennis met het concept ‘earthship’, een zelfvoorzienende woning die niet alleen goed is voor de bankrekening maar ook voor het milieu. De alternatieve woning werd bedacht door de Amerikaan Michael Reynolds, oprichter van Eartship.com.

Hij ontwikkelde een manier van bouwen die niet alleen een stuk beter is voor onze omgeving, maar het ook toelaat volledig onafhankelijk te leven, off-grid.

earthship

Het gebruik van natuurlijke en gerecycleerde materialen staat centraal. Eén kant van de woning bestaat uit een lang raam gericht naar het zuiden. De muren worden bijvoorbeeld gemaakt van oude autobanden gevuld met aarde. Dit creëert een systeem waarbij de earthship de zon optimaal benut, genoeg warmte opvangt en deze indien nodig ook weer vrijlaat.

Verwarming en airco behoren daarbij tot het verleden, het hele jaar rond is het binnen gemiddeld 22° Celsius, een comfortabele temperatuur. Zonnepanelen en een windmolen voorzien bijkomende energie, die wordt opgeslagen in een speciale batterij.

Regen wordt opgevangen via het dak en gefilterd voor dagelijks gebruik, waarna het naar een broeikas wordt geleid voor de bewatering van groenten en fruit. In een derde fase wordt het overige water gebruikt in het toilet, waarna het via een ondergrondse leiding naar niet-eetbare planten in de tuin wordt geleid.

Sinds de bouw van de eerste earthship in New Mexico in 1970 zijn er verschillende modellen, maar de drie basisprincipes blijven onveranderd: eender wie moet in staat zijn een woning te bouwen zonder specifieke bouwervaring, de impact op de natuur moet door het gebruik van lokale en gerecycleerde materialen tot een minimum worden beperkt en natuurlijke energiebronnen moeten maximaal worden benut.

earthship foto 2

De kosten komen overeen met die van een traditionele woning, maar eens gebouwd leef je zo goed als gratis. Wie zuinig omspringt in het gebruik van water en elektriciteit heeft nagenoeg geen bijkomende kosten, en wie daarenboven goed gebruik maakt van de ingebouwde broeikas kan zichzelf rijkelijk voorzien van groenten en fruit, wat ook de voedingskosten drastisch naar beneden haalt.

Een hindernis is dat earthships zodanig verschillend zijn van traditionele woningen, dat ze ingaan tegen heel wat bouwkundige regels. Na verder onderzoek worden deze in de meeste gevallen toch goedgekeurd. Het concept is aan een snelle opmars bezig. Wereldwijd zijn er in heel wat landen met succes al verschillende modellen afgewerkt, waaronder ook in België. Meer info: earthship.com

De ultieme vorm van een Earthship is in ons klimaat vaak niet haalbaar. Maar het principe kan je wel gebruiken om een woning te realiseren die nauwelijks energie nodig heeft. Alleen een aansluiting op het electriciteitsnet is voldoende. In een soort afgeleide vorm zijn Tiny-houses ook bezig aan een opmars.